Taierea porcului

TĂIEREA PORCULUI ÎN PENSIUNEA ROMANTIKA***

Durata: 3 zile , 2 nopţi Preţ: 70 € / pers.
Programul începe cu un minim de 15 persoane

Vă invităm la marele eveniment pe lângă casa secuilor, unde începe pomenirea porcului cu un păhărel de pălincă de prune, sau vin fiert cu scorţişoară, ca să destindă atmosfera de iarnă: frigul se mai înmoaie de căldura focului şi a pălincii.

Totul începe când se crapă ziua, în curte deja se fac pregătirile penru marele eveniment: este ceva sălbatic în ritualul acesta, când întunericul nu s-a ridicat încă, iar casele alăturate din faţă mai mult se ghiceşte la lumina focului de paie. Evenimentul se întâmplă de obicei o dată pe an în ajunul crăciunului şi este semn de mare sărbătoare: aşteptarea sărbătorilor de iarnă şi bucuria mesei îmbelşugate cu carne proaspătă de porc.

Afară este un soi de targă de lemn pe care într-un final, va fi întins victima. Măcelarul îşi ascute cuţitele. După ce este curăţat de murdărie, porcul este pârlit încet cu şomoioage de paie ca să nu se strice soriciul, şi se începe tranşarea lui: aici puteţi vedea o măiestrie adevărată. Bucăţile de slănină grasă se pun în ceaun pentru jumări, iar femeile spală maţele. După ce porcul este spintecat coada şi urechile sunt date copiilor.

Când este gata pomana porcului toată lumea, cine a participat la tăiere, este invitată la masă: ce se desface porcul, imediat se taie carnea bucăţi şi se pune pe foc, grăsime îşi lasă singură. Aşa se face tochitura pe la noi, fără os. Se pun doar ceapă, piper şi sare. Cei care se află la masă fac urarea, ca cel de anul viitor să fie mai mare.

Cu asta tăierea porcului încă nu s-a sfârşit: soriciul se desface şi se pune separat, jumările fierb mocnit în ceaun, în curte, pe foc de lemne. Dinspre bucătărie se simte tot mai puternic aroma mirodeniilor, carnea se preschimbă în cârnaţi, caltaboşii încep să se umfle, păstrama, şi caşul se umplă, iar şunculiţa este pregătită pentru afumătoare, şi ciorba de perişoare e deja pe foc.

Puţine sunt locurile unde s-au păstrat vii obiceiurile şi gustul bun al unor tradiţii, pe care începem să le uităm încet-încet. Iar Pensiunea Romantika*** se numără printre ele, puteţi să vă convingeţi de ospitalitatea noastră, gustul mâncărurilor de casă şi de simplitatea gesturilor fireşti.

1. zi - primirea oaspeţilor cu pălincă de casă şi cozonac cazare la Pensiunea Romantika***
- cină la Restaurantul Romantika***

2. zi - 8,00 - 9,00 mic dejun tip bufet
- 9:15 plecare la Chinuşu, un sat lângă Odorheiu Secuiesc, unde Pensiunea Romantika***
are case de vacanţă şi fermă.
- aici în curte, tăiem şi pârlim porcul. Cine doreşte poate să asiste cum prelucrează mâini
îndemânatice carnea.
- dacă este zăpadă mergem la plimbare cu săniuţa, dacă nu este, atunci cu trăsura trasă de
cai.
- 17:00 - cină - ciorbă de perişoare secuiasca, - pomana porcului cu pâine
proaspătă sau mămăligă şi varză, murătură
- seară de dans cu muzică live

3. zi - mic dejun: jumări, cârnaţi şi caltaboşi, cârnaţi făcut cu sânge - proaspăt umplute, dar cei
care doresc ceva mai uşor pentru mic dejun, găsesc pe masă unt, djem, pateu de ficat etc.
- După mic dejun, rămas bun de la Pensiunea Romantika***