Szabadidős programok

Sítúrák

Hargitafürdõ - Székelyudvarhelytõl 35 km-re található 1350 m tengerszint feletti magasságban, Csíkszereda fele, a Tolvajos tetõn kell letérni balra, ahol a Hármas Kereszt áll: az elsõ a millecentenárium (896-1996), a második az 1442-ben megalapított, Csíksomlyón székelõ Ferenc-rend megalakulása, a harmadik pedig az 1896-ban született Márton Áron, Erdély nagy püspöke emlékére állíttatott.

A száraz gáz formájában kiáramlõ szénmonoxid és kénhidrogén kigõzõlgéseket a 19-ik század elején fedezték fel. A gyógyászati lehetõségek nincsenek teljesen kiaknázva, ezért csak két mofettában végeznek kezeléseket, fõleg reumatikus megbetegedésben szenvedõknek. Azért érdemes kipróbálni azt a semmihez sem hasonlító gyógyerõt egészségeseknek is, mert nem mindennapi, bizsergetõ élményt nyújt a gázfürdõ. Vannak gyógyforrásai is a fürdõnek, amelyeknek a gyógyhatása belsõ kezelésekre alkalmas: fõleg szív- és keringési panaszokra ajánlják. A téli sportok kedvelõinek egyik központja lett, ami a kitûnõ hóviszonyoknak köszönhetõ. A sízésre alkalmas hó általában négy hónapot tart, december, január, február, március, de nem ritkák azok az évek amikor a síidény májusig kitolódik.

 Sípálya neve   Szint dif.   Hossza   Nehézségi foka   Este
 ÓZON   100 m   450 m   Könnyû   Nem
 CSIPIKE   40 m   320 m   Könnyû   19-21
 MIKLÓS   75 m   275 m   Közepes   Nem
 Kossuth I.   175 m   700 m   Nehéz   Nem
 Kossuth II.   95 m   800 m   Közepes   Nem
 Kossuth III.   95 m   1.000 m   Könnyû   Nem
 TÓFALVI   20 m   630 m   Könnyû   Nem

Az Ózon , illetve a Miklós pályán kábeles felvonó, a Csipike pályán baby- lift, a Kossuth pályán pedig tárcsás felvonó van. Egy napi felvonóbérlet ára 1000 forint és 1500 forint között van.(kb. 200 000 lej volt a 2005-06-os szezonban)

A Madarasi Hargita üdülõ- és sportközpont Székelyudvarhelytõl 36 km-re található. A Hargita hegyvonulatának legmagasabban fekvõ része (1801 m tengerszint felett), ahonnan páratlan kilátás nyílik a környezõ környékre, ellátni akár a Fogarasi Havasokig is tiszta idõben. Nyáron csodálatos kirándulási lehetõségek, a tiszta levegõ, a fenyvesek csendje nyújt felüdülést. A síterep (1500-1760 m tengerszint felett) december közepétõl április közepéig hó-biztos, kedvezõ idõjárás esetén a szezon május közepéig is tarthat. A sípályákat hótaposó gép segítségével folyamatosan karbantartják A területen éjjel-nappali hegyimentõ-szolgálat üzemel. Télen a középhószínt meghaladja a 60 cm-t.

  Sípálya neve   Szint   Hossza   Este   Hóágyú   Nehézségi foka
 VARGYAS   80 m   1500 m   Nem   Nem   Közepes
 ZÁRUG ENDRE   70 m   200 m   Nem   Nem   Könnyû
 SUGÓ   90 m   700 m   Nem   Nem   Könnyû
 KIS MIHÁLY     600 m   Nem   Nem   Közepes
 NAGY MIHÁLY   110 m   700 m   Nem   Nem   Nehéz

A Vargyas pályán van két tárcsás lift, a Sugó pályán és a Zárug pályán egy baby- lift

Homoród fürdõ - Székelyudvarhelytõl 18- km-re egy csodaszép fenyõerdõ közepén fekszik, a Hargita hegységet övezõ alacsonyabb (740-760 m tengerszint felett) platóvidéken. Az üdülõtelep fõ nevezetessége a számtalan borvízforrás. Ezeket az ásványvizeket egész Erdélyben ismerik, mint kitûnõ asztali vizeket, illetve páratlan hatású gyógyvizeket. Sajnos vasas lerakódása miatt palackozásra nem alkalmas. Az ide látogatók a patakban levõ köveken is megfigyelhetik a rozsdaszínû, vasas lerakódást. A téli hóviszonyok itt is nagyon jók, legalább 3 - 4 hónapig lehet síelni. A sízésre egy 400 m-es pálya áll a turisták rendelkezésére. A pálya jó minõségét a hóágyú és a hótaposó mûködtetésével tartják fenn. A minimum -2 Celsius fokot igénylõ szerkezet óránként körülbelül 50 köbméter vízbõl közel 100 köbméter havat termel. A sípályán csákányos felvonó mûködik. Van alkalmas terep sífutásra, snowbordozásra és szánkázásra is. A 2005-2006-os évadban a napos bérlet ára 250 000 lej volt, este pedig 200 000 lej.

 Sípálya neve   Szintkülönbség   Hossza   Éjszaka   Hóágyú   Nehézségi foka
 LOBOGÓ   50 m   400 M   Igen   Igen   Könnyû

Támasztékos felvonóval ellátott sípálya. Egész napi bérlet kb. 1700 forint. (kb250 000 lej)

Barlangtúrák

Almási barlang
Gyönyörû séta. Tájvédelmi körzet, területe 800 hektár. 1980-ban nyilvánították védetté de szabadon látogatható. A barlang fõ részei: Bejárati terem (jól látszanak az egykor összefüggõ falrész nyomai), Ablak, Szuszékok, Csala sírja, Kápolna- és Márványterem, Újkijáró, Függõkõ, Nagyterem, Karzat, Pokol, Kutyalika, Medvebarlang, Jordán kútja, Emeleti terem. Jelentõsége: a felsõ paleolitikumtól kezdve a középkor végéig emberi településül szolgált. Az ember jelenléte a barlangban 7-8000 évre visszamenõleg igazolt. Eddig 9 Homo Sapiens csontleletét tárták fel.
Mára csak csigafajták, ászkák, rovarok, barlangi keresztespókok és 5 denevérfajta lakják, de egykor õstulok, zerge, juh, róka, vaddisznó, vadló, barlangi medve, hiéna és farkas is itt talált menedéket, amint azt a leletek is bizonyítják.

A gyergyótekerõpataki Súgó barlang
A Súgó-barlang turisztikai, természeti ritkaság, védett terület Gyergyótekerõpatak határában, a Sípos-kõ déli lábánál, Gyergyószentmiklóstól 13 km-re. A barlangról az elsõ szakleírás az 1930-as évekbõl származik, eddig három ismert bejárata van. A folyosók és központi repedések találkozásánál alakultak ki a barlang nagyobb termei (Buzogányterem, Nagyterem, Ödönterem, Létrásterem, Gyökérterem). A barlang valamennyi járatában a sztalagmitok és sztalaktitok páratlan példányait találjuk. Autóval is megközelíthetõ egészen 500 m-ig.

 

Gyalogtúrák

A Vargyas-patak szurdokvölgye és az almási barlangok tájvédelmi körzet, területük 800 hektár. 1980-ban nyilvánították védetté. A Vargyas-patak szurdokvölgye Homoródalmástól keletre, tõle 9 km-re terül el. Keletrõl a Felsõ Mál (936 m), nyugatról az Alsó Mál (935 m) magas mészkõszírtje fogja közre a mély szurdokvölgyet. A Vargyas vize tulajdonképpen a homoródalmási mészkõrögbe mélyült és alakította ki az észak-déli lefutású szurdokvölgyet.
A festõi völgyszoros, jura- kori mészkõben alakult ki, mintegy 4 km hosszúságban. A Vargyas vizét ahol a szikla alatt eltûnik, ahol búvópatakká alakul, Víznyugatnak, majd a szoros kijáratánál „az újra megjelenés helyét" Vízkeletnek nevezte el a helyi lakosság.

Székelyudvarhely: Remek lehetõség nyílik gyalogtúrákra a környék nevezetes hegyoldalain. Kirándulásokat szervezünk Budvárra, Szarkakõre, Reztetõre. Székelyudvarhely keleti részén található Szarkakõrõl csodálatos kilátás nyílik a városra. A Budvár egy 665 m magas sziklaoromzat. Budvár romjait mára már mûemlék épületként ismerik. Az árpádkorból földkunyhók és egy erõdítmény falmaradványai kerültek elõ.

 

A Madarasi Hargita 1801 m magasan emelkedik, s legmagasabb csúcsa a Központi Hargitának. A csúcsról tiszta idõben el lehet látni a Tordai hasadékig, a Szilágyi Havasokig de még az észak nyugati Ciblesig is. Nyáron ózondús levegõt és télen kiváló sportolási lehetõséget nyújt az ember által még be nem lakott tiszta természet.

Horgászat

Az Oklándi-tetõ felé vezetõ út két oldalán láthatók a szentpáli halastavak. Több mint 183 hektár teületen 160 hektár vízfelület van. Ebbõl 23 hektár nádas és mezõgazdasági felület. A nagyobb tavaknak nevük is van: Lelke- tó (40 ha), Bán tava (mennykõ fogó tó), Bihalak tója (süppedékes, iszapos), Kerek tó (591 m²). A Nagy-Homoród bal partján mesterséges halastavakat alakítottak ki. Összesen 5 tó létesült, mintegy 38 hektár horgászásra alkalmas vízfelülettel. Itt már a rómaiak is végeztek felszíni sófejtést. Ezek a gödrök a nedves talaj végett felteltek és így alakultak ki a sós tavak. Sótartalmuk elég magas 193,8g só/ liter, ami bizonyítja, hogy a sóréteg a felszínhez közel helyezkedik el.
A szentpáli tavak és a sósláp partján számos madárritkaság él háborítatlan nyugalomban. A vonuló madarak egyik pihenõhelyeként ismerik az ornitológusok. Ezt a területet 1980-ban madárvédelmi rezervátumnak nyilvánították (a rezervátum közel 10 hektár). A sót és a vizet kedvelõ növények számos fajával találkozunk itt. A madáreledel bõsége pedig a vándor- és vízimadaraknak biztosít jó telephelyet. Eddig 231 madárfajt sikerült azonosítani e tóvidéken. Ebbõl 100 vízimadár, 90 vándormadár és a többi pedig itt fészkelõ faj (41 féle).
A terület gazdasági- és sporthorgászati szerepe mellett még fontos a létrehozott tavak területén honos vízi madár és más élõlény . A gyönyörû táj és színes madárvilág megcsodálása mellett kellemes nyári kert, nyáron csónakázási lehetõség várja a vendégeket, télen pedig korcsolyázási lehetõséget nyújt a sima jégtükör. . Mindez kellemes kikapcsolódást ígér a horgászoknak, kikapcsolódást igénylõknek.

Vadvízi evezés


Rafting a Felsõ Maroson és a Sebes Körösön
Mint sportág még nagyon fiatal, de egyre több rajongót vonz.
Mindazok, kik szeretik a kalandot, biztosan már megcsodálták a habzó vizet, amikor a hegyekrõl lezúdul az olvadt víztömeg – így nem is szorul magyarázatra a „whitewater” (fehér víz) kifejezés. Ez alatt az angol kifejezés alatt szerepel mindaz, amit a kalandos gyorsvizû hegyi patakokon mûvelni lehet. A kalandsportok kedvelõinek ideális adrenalin- szint emelõ kikapcsolódás néhány ereszkedés a Maroson és a Sebes Körösön. A csapatok vezetõi a folyókat alaposan ismerõ, a raftingban nagy gyakorlattal rendelkezõ személyek. A részvétel nem igényel különösebb képességet, illetve erõnlétet. A szükséges felszereléseket a szervezõk biztosítják a 4-12 fõs hajókkal. Aki merészebb, kipróbálhatja a két személyes trekkinget, ahol sokkal jobban lehet érezni a vizet és így bravúrosabb fordulatokat lehet végrehajtani.

Ezekben a sportokban a megfelelõ felszerelés létfontosságú, hiszen általa a veszélyes helyzet szórakozássá egyszerûsödik. Ezek nagy része rikító színû, hogy a vízben észre lehessen venni azt, aki beleesik, és a fényképeken is jobban látszik. A víz annyira gyorsfolyású és sziklákkal tûzdelt, hogy a legjobb úszó sem boldogul, ha vízbe kerül, ezért a védõfelszerelés elsõdleges célja, hogy védjen a zúzódásoktól, karcolásoktól és általában a hideg víztõl is. A legjobb felszerelést használva is meg kell jegyezni, hogy csak bizonyos fokig véd, és a vizet “tisztelni” kell, hogy a baleseteket megelõzzük.. A túrák általában WW II (kevésbé nehéz) és a WW III (mérsékelten nehéz) nehézségi fokúak, ennél nehezebbre már komoly vadvízi jártasság és jó kondíció szükséges. Romániában kevés hely van, ahol vadvízen lehet evezni és a vízállás is nagyon bizonytalan, ezért egyelõre kevesen gyakorolják. Mindenféle sportlexikonok a vadvízi sportokat az extrém sportok közé sorolják, ez azonban nem az extrém veszélyeket jelenti, hanem magát a KALANDOT. A szervezési díj tartalmazza a felszerelést is.


Paintball a Szarkakõn
Székelyudvarhely határában található sziklás hegy kitûnõen alkalmas e népszerû csapatjáték, a "festékháború" mûvelésére. A paintball-t bárki játszhatja, nem igényel különösebb felkészülést, a játék minden kellékét pedig a játék szervezõje biztosítja. A szervezési díj tartalmazza a felszerelést is.

 

Kanyon- túra

A Kis-Békás és Lapos szoros tökéletes lehetõséget kínálnak ezen sport kipróbálására. A lényege, hogy a patakmederben haladva csodáljuk meg a szoros szépségét és az alkalmas helyeken a vízesésekrõl leugorva mindenki kipróbálhatja saját bátorságát. Ilyen szempontból a Kis-Békás alkalmasabb mert könnyebben járható és a vízesések is biztonságosabbak és szükség esetén kikerülhetõk. A Lapos szoros viszont sokkal vadabb és nehezebben járható de a hatalmas vízesések látványa kárpótol a nehézségekért. A szorosokban a kisebb-nagyobb vízeséseken zúgókon való leereszkedés feledhetetlen élményt nyújt, mert helyenként pezsgõfürdõre hasonlít, máshol több méter magasból kell leugrani, megint máshol pedig hatalmas kõüstök vannak vízzel tele, mit a nap felmelegít, és kényelmes pihenõpontul szolgálnak.

 

Hegyi kerékpározás


A környéken található ( Gyilkostó) erdei utak, ösvények kiváló terepet biztosítanak e sport kipróbálására. A kezdõ, hegyi utakon járatlan kerékpárostól, az extrém kerékpározókig mindenki megtalálja a megfelelõ útvonalat. A Pongrác tetõrõl kiinduló erdei utak követik a gerinc vonalát így könnyebben nagy távolságokat is megtehetünk. Más utak a völgyekbõl indulnak és a fel és le szakaszok váltogatják egymást, kemény hegyi terepen, kihívást nyújtva még a tapasztalt kerékpározónak is.

Outdoor training


Ajánlunk tréninget vezetõknek, kapcsolatfejlesztést cégen belül és partnerek között, valamint egyéni és szakmai kihívásokhoz felkészítõt. A programok fejlesztik az egyéni és a csapatkészséget, kommunikációt, vezetést, döntéshozatalt, feladatmegoldást, csapatmunkát, ügyfél- orientáltságot. Egy ilyen esemény olyan helyzetek elé állítja az embert, amelyben felfedezi a személyes kalandot. A cselekedve tanulás folyamata igénybe veszi az egész embert, intellektuálisan , fizikailag és érzelmileg. Ez az élmény mindenkinek hozzáférhetõ és biztonságos. Megmutatja, hogy a begyakorolt események konkrét eredményeket produkálnak. A kinti tevékenységet összeköti a személyiségfejlesztéssel. A tapasztalaton alapuló tanulást helyezi elõtérbe: tervezés, végrehajtás, és végül a kiértékelés. A programok olyan felépítésûek, hogy szükségessé teszik a maximális személyi részvételt és elmélyítik, valamint elõreviszik az embert az együtt átélt élményeken keresztül. Megismertet a különféle probléma- megoldási lehetõségekkel, új elméletek modelljeivel, a mindennapi életben fontos szerepjátékokkal, interaktív feladatokkal,kihívást intéz mindenkihez és közben fizikailag is növeli az ellenálló képességet, erõsít is. Fejleszti a kommunikációs készséget és a kreatív problémamegoldó készséget. Rövid idõn belül, a tréningen részt vett csapat hatékonyabb lesz: jobban kihasználja az adott erõforrásokat, jobb terveket készít a jövõre nézve és határozottabb, jobb döntéseket hoz rövid idõn belül, valamint jobban motiválja a csapattársakat is. A programszervezõ cég tagja a világ legnagyobb tréningekre szakosodott nemzetközi hálózatának.

Jeep Tour


A kalandot kedvelõknek ajánljuk ezt a túrát, sofõrrel és kísérõvel. A könnyebb terepeken a vendég is vezethet. A szervezõk biztosítják a szórakozást, túraszervezést és vezetést, üzemanyagot, valamint az étkezést. (Kérésre és elõzetes egyeztetés esetén egész malac sütését is)