Programe de agrement

Schi

Baile Harghita - Statiunea sa afla la 35 km de la Odorheiu Secuiesc la o altitudine de 1350 m, drumul principal spre Miercurea Ciuc. Pe varful Tolvajos o luati la stanga unde se afla cele Trei Cruci juxtapuse: Prima a fost pus in memoria Milecentenariului (896 - 1996), al doilea a fost erectat in amintirea infiintarii Ordinului Franciscan cu sediul la Sumuleu - Ciuc si al treilea in cinstea marelui episcop ardelean Márton Áron. Statiunea balneo-climaterica isi datoreaza existenta activitatii vulcanice a sistemului muntos Harghita.

Cele doua mofete emana bioxid de carbon si hidrogen sulfat, avand un miros de ou clocit. Mofetele se folosesc in tratamentul pentru boli reumatice si ale sistemului circulator. In statiune se afla si cateva izvoare de apa minerala cu efecte terapeutice. Pentru iubitorii sporturilor de iarna, a devenit un centru, datorita timpului favorabil: sezonul de schi se tine in general 4 luni, dar nu este rar, ca se poate schia si in luna mai.
Pe partiile Ózon si Miklós sunt doua lifturi cu cablu, pe partia Csipike exista un baby- lift, pe partiile Kossuth I-III sunt lifturi cu roata de transmisie. Abonamentul pentru o zi in sezonul trecut (2005-2006) a fost 200 000 lei.

  Partia   Dif. nivel   Lungime   Grad greutate
 ÓZON   100 m   450 m   usor
 CSIPIKE   40 m   320 m   usor
 MIKLÓS   75 m   275 m   medie
 Kossuth I.   175 m   700 m   greu
 Kossuth II.   95 m   800 m   medie
 Kossuth III.   95 m   1.000 m   usor
 TÓFALVI   20 m   630 m   usor

Harghita Madarasi - Statiune montana aflata la 38 km de la Odorheiu Secuiesc si este partea cea mai inalta (1801 m) a Masivului Harghita, unde va asteapta o panorama uimitoare: daca timpul este favorabil se pot vedea si Muntii Fagarasi. Conditiile de schi sunt foarte favorabile: se poate schia 4-5 luni. In fiecare an partiile se inmultesc: iubitorii sporturilor de iarna descopera partiile bine amenajate in statiune.

  Numele partiei   Diferenta nivel   Lungime   Noapte   Tun nea   Grad de greutate
 VARGYAS   80 m   1500 m   nu este   nu este   medie
 ZÁRUG ENDRE   70 m   200 m   nu este   nu este   usor
 SUGÓ   90 m   700 m   nu este   nu este   usor
 KIS MIHÁLY     600 m   nu este   nu este   medie
 NAGY MIHÁLY   110 m   700 m   nu este   nu este   greu

Pe pârtia Vargyas sunt doua lifturi cu roata de transmisie, si pe pârtiile Sugó si Zárug un baby- lift.

Baile Homorod - se afla in partea SV a Muntilor Harghita la o altitudine de 740 - 760 m, pe valea pitoreasca a paraului Homorodu - Mare. Este la 18 km de la Odorheiu Secuiesc, spre Miercurea Ciuc. Izvoarele nenumerate care ies la suprafata din straturi vulcanice dau un renume aparte micii satatiuni. Apele sunt carbogazoase, feruginoase si cloruro-sodice, recomandate pentru diferite boli cardio-vasculare si afectiuni ale tubului digestiv. Izvoarele sunt cunoscute si apreciate in toata zona, dar nu se imbuteliaza din cauza depunerilor feruginoase. Daca faceti o plimbare pe langa parau, puteti vedea, parca pietrele din parau sunt ruginite. Conditiile de schi sunt favorabile, se poate schia 3 - 3,5 luni pe an. Partia are 400 m lungime. Calitatea partiei este asigurata de un tun de zapada artificiala, care din 50 metri cubi de apa face aproape 100 metri cubi de zapada. Aici mai este si un teren pentru snow-bord si pentru saniuta. Pentru a urca puteti folosi baby liftul amenajat pentru Dvs.

 Numele partiei   Diferenta nivel   Lungime   Noapte   Tun nea   Grad de greutate
 LOBOGÓ   50 m   200 M   este   este   usor

Vizitarea pesterilor

Vizitarea pesterii de la Meresti, este o turã unicã, fiind o rezervatie naturalã de o suprafatã pe 800 de hectare, din 1980, dar se poate vizita fãrã restrictii. Pãrtile principale ale pesterii sunt: Partea Intrãrii (încã se vãd peretile care au separat pestera), Geamul, Hambarul, Mormântul lui Csaba, Sala de Marmurã, Sala Mare, Iadul, Bârlogul Ursului etc. Lipsa apei curgãtoare în pesterã evidentiazã vechimea acesteia. Importanta pesterii: începând cu paleoliticul superior si pânã în evul mediu, pestera era locuitã de om. Prezenta omului în pesterã este de peste 7 000 - 8 000 ani. Pânã acum s-au gãsit 9 schelete de Homo sapiens în pesterã. Dupã sãpãturi au descoperit schelete de animale, cum ar fi: capra neagrã, vulpea ursul, calul sãlbatic, hiena, lupul. În zilele noastre în pesterã trãiesc cîteva specii rare de animale, cum ar fi: diferite melci, insecte, pãianjeni si cele cinci specii de lilieci. Pestera sugãu din Valea Strâmbã, este o raritate turisticã si naturalã, rezervatie naturalã, în apropiere de Valea Stâmbã, 13 km de la Gheorgheni. Prima descriere amãnuntitã despre pesterã dateazã din anii 1930. Pânã acum s-a descoperit trei intrãri. La întâlnirea culoarelor si crãpãturilor s-au format sãlile mai mari ale pesterii: Sala Buzduganului, Sala Mare, Sala Ödön, Sala Scãrii, Sala Rãdãcinii etc. În fiecare culoare se aflã stalactite si stalagmite de o frumusete rarã. Se ajunge în zonã si cu masina.

 

Excursii pe jos

Cheile Vârghisului si zona pesterii de la Meresti, sunt rezervatii naturale din 1980. Valea Vârghisului se aflã la 9 km, la est de la satul Meresti. Cheile sunt înconjurate de recife peste 900 m de înãltime. Vârghisul a sãpat o vale adâncã în piatra calcaroasã dealungul anilor, si are o lungime de 4 km. Existã o etepã a pârâului, în care dispare de pe suprafata pãmântului, ca sã reaparã iarãsi mai încolo. Avem posibilitãti pentru ture pe jos, remarcabile si în zona Odorheiu Secuiesc la Cetatea Budvar, la Piatra Corbului, sau la Dealul Rez. De la Piatra stâncoasã a Corbului, care se aflã la est de Odorheiu Secuiesc se poate admira panorama totalã a orasului.

 

La Dealul Budvar se aflã ruinele cetãtii Budvar, al cãrui poveste se pierde în secole. Dealul are o înãltime de 665 m deasupra mãrii. Ruinele cetãtii sunt monumente istorice încã din timpul popoarelor migratoare. Harghita Mãdãras - are o înãltime de 1801 m si este cel mai înalt vârf al zonei, Când vremea este favorabilã de aici se pot vedea muntii Fãgãrasi si tibles. Vara se poate face ture pe jos sau cu bicicleta pentru iubitorii naturei, iar iarna muntele are pârtii de schi pentru iubitorii sportului alb.

Pescuitul cu undita

Spre Ocland, pe malui stâng al pârâului Homorod se aflã lacurile artificiale de la Sânpaul fãcute în scopul cresterii si valorificãrii pestilor. În total sunt 5 helãstãuri, cu o suprafatã totalã de 38 hectare de luciu de apã pentru pescuitul sportiv. Aici au fost identificate peste 231 specii de pãsãri. Pe lângã rolul economic si pescuitul sportiv, helãstãurile gãzduiesc multe specii de pãsãri acvatice si alte vietuitoare. De aceea zona a fost declaratã în 1980 rezervattie naturalã. Vizitatorii sunt invitati sã admire peisajul din hanul din vecinãtatea helãstãurilor, percum si vietãtile care trãiesc în vecinãtate. În perioada estivalã turistii au posibilitatea pescuitului si plimbarea cu barca, iar în sezonul de iarnã sunt invitati sã patineze pe lac. O excursie la lacurile din Sânpaul mereu va rezervare o petrecere plãcutã a timpului liber, mai ales pentru pescari.

Rafting


Toti cei care se simt atrasi de lumea turismului de aventurã, probabil cã au admirat apele învolburate a viiturilor de primãvarã. Sporturile nautice adunate sub expresia de origine englezeascã whitewater, includ activitãti pe care cei dornici de aventurã le practicã pe ape repezi de munte. În functie de nivelul apei si adrenalinei dorite, amatorii de spume albe pot încerca raftingul, care este cel mai usor cu plutele de 4 - 12 pesoane. Care doresc mai mult si au experientã, pot încerca trekurile de 2 persoane cu care simti valurile si viteza mai bine. Echipamentul de protectie în aceste sporturi este vital si obligarorie, deoarece cu ajutorul acestuia un moment periculos se reduce la distractie. Pornind de la ideea cã trebuie sã înfunti o viiturã pline cu stânci, astfel nici un înotãtor bun nu se descurcã dacã a picat la baltã. Echipamentul primordial te fereste de vãtãmãri, leziuni, zgârâieturi si în unele cazuri si de apa rece. Marea majoritate a echipamentului are culori vii ca sã fii mai vizibil în apã si pe fotografii.

Poti sã folosesti cel mai bun echipament dar totusi trebuie sã tii seama, cã te protejeazã pânã la un anumit grad si apa trebuie respectatã. De obicei turele sunt de gradul WW II.(putin dificil) si gradul WW III.(moderat dificil). În România sunt putine râuri bune pentru aceste sporturi si cotele apelor sunt foarte instabile. Deocamdatã sunt putini practicanti în tarã. Râurile posibile pentru acest sport ar fi Crisul-Repede si Muresul. Raftingul este numit sport extrem, dar aceasta nu înseamnã nicidecum riscul extrem de mare ci o mare aventurã.

Paintball

Paintball la Stânca Corbului. La marginea Odorheiului Secuiesc se aflã locul ideal, unde se poate practica sporul foarte popular de echipã „rãzboiul cu vopsele”. Sportul acesta poate fi practicat de oricine, fãrã pregãtire fizicã anterioarã sau antrenament. Acesoriile si echipamentul de protectie sunt asigurate de cãtre organizatori.

 

Turã canyon

Pentru încercarea acestui sport în zona Lacu-Rosu si Cheile Bicazului aveti o posibilitate de neîntrecut. Puteti sã încercati curajul personal sau puterea de a merge pe jos pe serpentine, si sã admirati peisajul înconjurãtor si cascada apelor repezi. Dacã iesim de sub stânci, putem vedea, cã parcã atârnã deasupra capuluiîn canion. Potecile sunt pietroase, în unele locuri greu de parcurs. Traseurile sunt marcate, dar vã recomandãm însotitor fiindcã cãile sunt îngreunate de stânci si trunchiuri de brad rupte de furtuni. Urcusurile sunt îngreunate si de pietre foarte mari încãlzite de soare - pe ei se poate odihni drumetul - si de pârâul care curge foarte repede si are o albie foarte adâncã. Dar peisajul si panorama vãzutã de drumet, dã o recompensã de neuitat.

 

Ciclism montan


În zona Lacului - Rosu potecile în pãduri sunt ideale pentru ciclismul montan. De la sportivul începãtor, pânã la cel care se considerã cunoscãtor al sportului extrem - se poate gãsi trasee pentru fiecare. Cui îi plac încercãrile fizice, organizãm o turã de neuitat.

Outdoor training


Propunem aceste trainin-uri pentru firme si conducãtorii institutiilor si organizatiilor precum si pentru membrii lor. Scopul acestora este dezvoltarea personalã, obtinerea unor schimbãri pozitive în comunicare, luare mai bunã a deciziilor, lucrul în echipã, relatii cu clientii si rezolvare de probleme. Actionând vã pune în asemenea situatii unde puteti descoperi aventura personalizatã, unde sunteti solicitat intlectual, fizic si sentimental. Poate sã particiã oricine, fãrã pregãtire fizicã deosebitã. Aceste activitãti în afara birourilor îmbinã experienta cu dezvoltarea personalã în asa fel încât sã maximeze participarea individualã si sã adânceascã experienta trãitã prin evaluare si prin feed-back constructiv. În cursul training-ului outdoor puteti sã familiarizati cu:
- Respect mai mare în cadrul echipei
- Comunicare mai bunã în cadrul si în afara echipei
- Cunoasterea mai bunã a resurselor proprii
- O corelare mai bunã între individ, echipã si scopul organizatiei
- Accelerarea integrãrii în echipã a unor noi membrii de echipã
- Functionarea mai eficientã a echipei
- Familiarizarea mai usoarã cu probleme noi
Programul foloseste experienta pedagogiei experimentale, care se bazeazã pe planificare, executare si evaluare. În scurt timp echipa care a participat la training o sã fie mai eficace, foloseste mai bine propriile surse, face proiecte mai bune pentru viitor, face mai bune decizii cu rezultate vizibil mai bune, obtine schimbãri pozitive ceea ce priveste conducerea activitãtii personalului angajat.

Jeep Tour


Pentru cei care iubesc aventura oferim tura aceasta, pe care organizãm împreunã cu sofer. Unde terenul este mai usor puteti sã conduceti si Dumneavoastrã. Noi asigurãm distractia, organizarea si conducerea turei, carburantul si mâncarea. Dacã doriti si comandati la timp putem sã vã oferim si prãjire de porc întreg la grãtar.